28. huhtikuuta 2015

Miten pidän hiukseni kunnossa?

 photo 2mp_8.jpgOlen saanut blogin ulkopuolella viimeaikoina todella paljon kysymyksiä hiuksistani ja niiden hoidosta! Perustanahan on se että hiustyyppini on melko karkea, luonnonkihara / lainehtiva ja todella helposti takkuuntuva ja sähköistyvä. Olen myös värjännyt hiuksiani melkein kymmenen vuotta melko ahkeraan, ja yhdessä vaiheessa suoristusrautakin oli lähes päivittäisessä käytössä. Sitten tulikin niin sanottu seinä vastaan, hiukset katkeilivat ja olivat kiillottomat, eivätkä kasvaneet lapaluita pidemmälle. Virheistäni oppineena ja useita tuotteita ja tekniikoita kokeilleeni, kokosin listaa omista hiusvinkeistäni! Näillä asioilla olen saanut hiuksiini kiillon takaisin, ja latvat hyvään kuntoon. Hiukset eivät enää katkeile samalla tavalla, joten pituuttakin on tullut niihin vyötärölle asti.

 photo 1mp_6.jpg

1. Öljyt
Olen maininnut aiemminkin blogissa kuinka olen todennut öljyt parhaiksi hiustenhoitotuotteiksi. Hiusnaamiona ja tehohoitona käytän kookosöljyä, ja suihkun jälkeen kosteisiin hiusten latvoihin argan öljyä. Kookosöljyä levitä ihan rankalla kädellä hiusten pituuksiin niin paljon, että hiukset oikeasti tuntuvat öljyisiltä ja märiltä. Tämän jälkeen pistän suihkumyssyn päähän ja kiedon päälle vielä pyyhkeen turbaaniksi, annan öljyn vaikuttaa pyyhkeen lämmössä tunnista eteepäin, ja sen jälkeen pesen pois suihkussa. Luonnollinen tapa saada hiuksiin pehmeyttä ja kiiltoa! Kookosöljy on myös hyvä hoito kuivaan ja hilseilevään päänahkaan.

2. Hiustenkuivaajan, suoristajan ja kihartimen välttäminen
Välttelen hiusten lämpökäsittelyä niin paljon kuin mahdollista. Föönaamalla saa hiuksiin tuuheutta mutta jatkuva hiustenkuivaajan käyttö rasittaa hiusta. Yritän aina ajoittaa hiusten pesun sellaiseen aikaan, että hiuksilla on aikaa kuivua luonnollisesti. Olen myös investoinut hiustenkuivaajaan jossa on vaihtoehtona käyttää kuuman ilman sijasta viileää puhallusilmaa. Suoristusrautaa tai kiharrinta näytän hiuksille todella harvoin, lähinnä vain juhliin ja viihteelle lähtiessä. Todella huonoina hiuspäivinä saataan suoristaa ohimoilla olevat astetta pidemmät vauvakarvat, jotka muussa tapauksessa sojottavat ylöspäin.

 photo 3mp_5.jpg

3. Kunnon lämpösuoja
Lämpösuojan käyttäminen on ihan ehdotonta! Suoristusrautaa tai kiharrinta käyttäessä monille tutuilleni on selvää lämpösuojan käyttäminen, mutta yllättävän harvoille se että myös föönauksen yhteydessä lämpösuoja on tarpeellinen. Hyvään lämpösuojaan kannattaa ehdottomasti investoida, ja hankkia myös eri lämpösuojat suoristukselle, kihartamiselle ja föönaamiselle. Kaupoista ja kampaamoista löytyy paljon muotoilutuotteita, joissa on mukana myös lämpösuoja. Oikeilla tuotteilla minimoi kuumuuden aiheuttamat vahingot, mutta myös tekee lopputuloksista kiiltävämmät ja kestävämmät.

4. Hiukset paljon auki ja oikein kiinni
Ponnarit joissa on metalliosia kannattaa ainakin ensiksi heivata hiiteen. Ponnarithan muutenkin katkovat hiuksia, mutta oikeilla ponnarivalinnoilla katkeilua voi ainakin vähentää. Invisibobbleja on kehuttu kovasti, mutta omille hiuksilleni ne eivät sopineet syystä että hiukseni takertuivat niiden ympärille niin tiukkaan että ponnarin joutui repimään irti, ja mukana katkeili todella paljon hiuksia. Parhaaksi vaihtoehdoksi itselleni olen todennut sidotut leveät nauhaponnatit, jotka ovat paksuja  ja metalliosattomia, jotka saa vedettyäkin pois hiuksista ilman hiusten katkeilua. Yritän myös pitää hiuksiani mahdollisimman paljon auki, josta tosin viimeaikainen hiustensähköisyys on tehnyt vähän haastavaa. Nukun aina kyljelläni, joten olen todennut parhaaksi tavaksi pitää hiuksiani löysällä letillä joka loppuu puoleen hiukseen, siskoni taas joka nukkuu selällään pitää hiuksiaan löysällä pään päällä olevalla nutturalla, jossa latvat eivät jää ponnarin alle. Hiusten päällä nukkumista tulisi välttää, koska se katkoo hiuksia.

5. Stop tupeeraukselle
Tiedän kyllä tällaisena lättähiuksisena kuinka houkuttelevaa se hiusten tupeeraus on; edes vähän ryhtiä päälaelle jotta hiukset eivät vaan valuisi päätä pitkin. Tupeeraus katkoo kuitenkin todella paljon hiuksia, parempi vaihtoehto on hyvä hiuspuuteri!

 photo 4mp_4.jpg

6. Oikea ruokavalio
Huono ruokavalio näkyy hiuksissa elottomuutena ja kiillottomuutena. Syön säännöllisesti ja ns. puhdasta ruokaa, hyviä rasvoja, hedelmiä ja vihanneksia. Syön päivittäin myös lisäravinteena D-vitamiinia, B-vitamiinia, sinkkiä sekä biotiinia. Pyrin myös juomaan paljon vettä päivän aikana, vaikka yleensä se jäa siihen alle kahteen litraan. Hyvä ruokavalio näkyy myös ihossa!


Nämä vinkit voi teille olla sellaisia itsestään selvyyksiä, mutta tulipa nyt kuitenkin listattua! Onko teillä jotain hyväksi todettuja hiustenhoito vinkkejä?

8 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä upeet hiukset! <3 Mun omat suostuu kasvamaan vaan vähän solisluiden alapuolelle, vaikka miten niitä hoitaisin ja skippaisin värjäilyt. Toi lämpökäsittelyn välttäminen on kyllä tärkeää. Mä oon vasta äskettäin havahtunut siihen, miten kovasti päivittäinen föönaaminen rasittaa hiuksia, suoristamisesta nyt puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itsekin tullut todella paljon föönailtua yhdessä vaiheessa kun kävin aina aamuisin suihkussa. Onhan se hirveästi nopeampaa ja tosiaan saa sitä tuuheuttakin vähän samalla. :D

   Poista
 2. Käytän päivittäin Insivisibobbleja, mutta joskus mullakin hiukset tarttuu niihin kiinni. Kerran piti leikata pieni määrä hiuksia siitä irti, mutta onneksi hiukset yleensä irtoaa ilman saksia :D

  VastaaPoista
 3. Mitä sä tarkotat noilla sidotuilla leveillä nauhaponnareilla, jotenkin en yhtään hahmota minkä näköisiä ne on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taistelinkin sen selityksen kanssa kun en meinannut saada sanoiksi! Kyseessä on sellaiset pari senttiä leveät elastaanisesta ohuesta kankaasta tehdyt hiuslenkit, jotka on vain solmulla sidottu sellaiseksi lenkiksi. Muistaakseni ostin joskus H&M:ltä mutta nyt en meinannut löytää millään googlettelemalla. Leveytensä ansiosta kyseiset lenkit jakaa lekin painauman isommalle alueelle eikä rasita hiusta niin paljon, ja ovat myös liukkaampia kuin tavalliset lenkit joten helpompi vetää pois hiuksista jolloin hiuksia katkeikee vähemmän. :) Ennen kun käytin normaaleja hiuslenkkejä, näytti kuin päällimmäiset hiukset olisi leikattu kerroksittain kun hiuksia katkeili aina ponnarin kohdalta, näihin kangaslenkkeihin siirryttyäni se kerrostamisefekti on pikkuhiljaa hävinnyt!

   Poista
 4. Öljyhoitojen ystävä olen minäkin. Itse olen käyttänyt kylmäpuristetun manteliöljyn ja neitsytoliiviöljyn sekoitusta, ja joskus lisään joukkoon tipan eteeristä öljyä ihan vaan fiiliksen vuoksi. Manteliöljy on ihmeellistä ainetta. Ostin vastikään ensimmäistä kertaa kookosöljyä, seuraavaksi aion testata sitä. :)
  Tällä hetkellä olen punapää, ja värjään hennalla. Se on huomattavasti hellävaraisempaa, ja lopputulos on upea, eikä valu viemäristä alas. Henna rakennepaikkaa tukkaa ja tekee siitä todella runsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon jotenkin ihan haksahtanut tohon kookosöljyyn, käytän sitä hiusten lisäksi myös ihonhoidossa ja ruoan laitossa. Toi manteliöljykin kyllä kiinnostaa! Ehkä alan itsekin sekoittelemaan omia miksejä. :)

   Poista