16. maaliskuuta 2014

MukaMineraaliMeikit

Ruotsin matkalla ajauduin juttelemaan anopin kanssa meikeistä ja kosmetiikasta. Anoppi kärsii ruusufinnistä ja iho on jatkuvasti punainen ja herkkä, eikä hän ole pystynyt pitkään aikaan käyttämään kunnolla meikkejä kasvoillaan sillä ne tekevät ihosta kutisevan ja ärtyneen. Hän oli saanut vinkkiä että mineraalimeikit voisivat hänen iholleen sopia, niitä olisin itsekin hänelle suositellut. Anoppi oli sitten jonkun lehden tilauksen mukana saanut setin meikkejä joita mainostettiin nimenomaan mineraalimeikkeinä ja kokeillut niitä. Iho oli kutissut ja punoittanut entistä enemmän! Hän heivasi meikit laatikonpohjalle ja totesi ettei mineraalimeikitkään hänelle sovi. Pyysin saada nähdä kyseiset purkit jotta saisin vilkaista niiden inciä. Kyseessä on siis Suomessakin jonkun lehden mukana tilaajalahjana tulevat Pure Mineral meikit, joita en googlettamalla ainakaan löytänyt eli ovat siis todennäköisesti tarkoitettu juurikin vain tilaajalahjoiksi.

Kuvasta puuttuu meikkivoide jonka jätin vielä anopille, nyt tosin mietin että olisi pitänyt heivata se roskiin.

Incin alkupäässä oli samat aineet mitä esimerkiksi käyttämässäni Lily Lolon mineraalimeikkivoiteessa; mica ja sinkkioksidi, mutta incistä löytyi myös metyylipararabeeni ja propyyliparabeeni. Parabeenithan ovat kemiallisia aineita joita käytetään mm. kosmetiikassa säilöntäaineina, ja voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja joidenkin lähteitten mukaan myös ruusufinniä, tässä tapauksessa varmaankin pahentaa sitä. Koska en halunnut alkaa spekuloimaan mitään ennen tarkempaa tutkintaa niin tarkistin ensin ihan varsinaisen merkityksen sanalle mineraali. Kaverini Wikipedia sanoo näin:

"Mineraali eli kivennäinen on luonnossa kiinteässä muodossa esiintyvä alkuaine tai epäorgaaninen yhdiste, jolla on tietty koostumus ja tavallisesti säännöllinen kiderakenne."


Maalaisjärjellä ajatellen siis sana mineraalimeikki tarkoittaa meikkiä jonka ainekset ovat puhtaasti luonnosta ja luonnollisia. Voidaanhan tätä kierrellä ja sanoa että tuote sisältää mineraaleja, mutta sisältää Max Factorin meikkivoiteenikin talkkia eikä se silti ole ansainnut mineraalimeikin titteliä. Tästähän nyt voidaan olla montaa mieltä, että missä menee se raja että tuotetta voidaan kutsua tietyllä nimellä. 

Tässä vaiheessa suoranaisesti alkoi kuitenkin ärsyttämään. Anoppini on ihan perus meikinkäyttäjä joka ei incejä lueskele tai niistä tajua, ja jos purkissa lukee mineraalimeikki niin hänelle se on mineraalimeikki, näin on varmasti monella muullakin arkimeikkaajalla. Mielestäni on väärin mainostaa kyseisiä tuotteita mineraalimeikkeinä, kun ne kerta sisältävät myös kemiallisia aineita. Mineraalimeikit ovat suosittuja nimenomaan niiden ihmisten piireissä joilla on paljon iho-ongelmia, koska niiden ainesosat ovat puhtaita ja antavat ihon hengittää, kun taas tässä tapauksessa efekti oli lähes päinvastainen. Anoppi kertoi että meikkaisi mielellään ja haluaisi peittää ihon punaisuutta, mutta ei voi koska nämä "mineraalimeikitkään" eivät hänelle sovi. Lähiaikoina aion pistää hänelle paketissa menemään pari purkkia ihan OIKEITA mineraalimeikkejä kokeiluun.

4 kommenttia:

 1. Mineraalimeikit myös aiheuttavat monille iho-ongelmia, vaikka niitä mainostetaan ihoa rauhoittavina. En usko että anoppisi ihon ärtyminen välttämättä johtui parabeeneista, vaan ennemminkin itse mineraaleista. Kärsin itse ruusufinnin sukuisesta POD:sta, ja sen ollessa kunnolla päällä mineraalimeikit aiheuttavat sietämätöntä pistelyä, kutinaa ja punoitusta. Mineraaleissakin on vielä eroja, esim. puhtaudessa ja partikkelikoossa, ja nämäkin voivat vaikuttaa niiden ärsyttävyyteen. Mutta siis asiasta aika vähän puhutaan, että mineraalimeikit todellakin myös aiheuttavat monenlaista ärsytystä ja ongelmia, eivätkä sovi monille herkkäihoisille. Lisätietoa löytyy googlettamalla esim. mineral makeup + itching, itsekin olen jotain aiheesta omaan blogiin kirjoitellut. :)

  Sopiva mineraalipohja ruusufinnistä kärsivälle saattaisi olla Meow Cosmeticsin Pampered -pohja, mutta mitään takuita siitä ei tietenkään ole. :) Henk.koht. BareMinerals ja Lily Lolo on aiheuttaneet mulle pahimmat oireet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toki totta ettei kaikki sovi kaikille. :) Parabeeneja epäilin ensimmäisenä koska anopin iho ei niitä tunnu kestävän muissakaan tuotteissa. Löysin tosiaan netistä paljon kommentteja ettei mineraalimeikki ole sopinut, mutta myös hyviä kokemuksia. Enemmän näissä purkeissa ärsytti mielestäni väärin markkinointi, ja sen myöten että anoppini ei ollut oikeastaan loppujen lopuksi edes kokeillut mineraalipohjaa vaan mineraaleja sisältävää pohjaa. Jos tässä lauseessa nyt oli mitään järkeä. :D

   Kiitos vinkistä tuosta Meow Cosmeticsista, pitääkin pistää anoppi kokeilemaan josko se hänelle sopisi. :)

   Poista
 2. Moi! Löysin tänne, kun olit jättänyt puumerkin mun huudeille! :) Hei, mulla on kai lievää tuota samaa, ja olenkin käyttänyt jo muutaman vuoden BareMinerals matte -pohjaa. Ootko sen sisältöä ikinä tutkinut, oisko sulla jotain mielipidettä siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moimoi, kiva että tänne eksyit! :) Oon joskus suunnitellut ostavani BareMineralsia ja silloin katsellut sen inciä. Kävin nyt kuitenkin vielä tarkistamassa tuon matten, muuten hyvinkin perusjuttuja sisältää (en BareMineralsilta kyllä parabeeneja tai muita odottanutkaan) mutta huomasin samalla tuon matten sisältävän Lauroyl Lysinea joka siis on kookosrasvapohjainen. Se on ihan henk. koht. juttu sopiiko nuo öljyt omille kasvoille, mutta jos Matte tuntuisi joskus aiheuttavan jotain reaktiota iholla niin esim. Bare Mineralsin Original ei kyseistä öljyä sisällä. Toisaalta jos iho ei siihen mitenkään reagoi niin itselläni on ainakin hyvin positiivinen kuva BareMineralsin tuotteista. :)

   Poista