28. helmikuuta 2014

Raskausarvet ja öljyt

Raskausarvethan ovat ihan yleinen ongelma, eikä vaan naisilla vaan myös miehillä. Yleisestihän raskausarvet syntyvät ihon verinahan venyessä, ja ovat pysyviä. Ajan kanssa raskausarvet vaalenevat mutta eivät katoa kokonaan. Yleisimpiä syitä raskausarville ovat raskaus sekä nopea lihominen. Joidenkin mielestä raskausarpien syntymiseen ei voi vaikuttaa, joidenkin mielestä arvet voivat olla "perinnöllisiä" (tällä todennäköisesti tarkoitetaan ihotyyppiä) eli jos äidille on syntynyt esim. raskauden aikana paljon arpia on se todennäköistä myös tyttärellä. En ota näihin muuta kantaa mutta kerron omasta kokemuksestani kuinka itse vältyin arvilta.

Pitää myöntää että (niin typerältä kuin se kuullostaakin) yksi ensimmäisiä huoliani alkuraskaudesta oli arpien syntyminen. Lapsena ja aikaisessa teini-iässä olin todella laiha ja enemmänkin tikun mallinen, mutta myöhemmin aloin saamaan hieman muotoja varsinkin lantion alueelleni jolloin raskausarpia syntyi lantion sivuille. Ihoni on myös todella kuiva joten oletan ihoni olevan alttiimpi arville. Tein tällöin hieman tutkimusta herra Googlen kanssa ja yksi suositelluimmista tuotteista oli Bio Oilin ihoöly. Yliopiston verkkoapteekin sivuilla Bio Oilia kuvaillaan näin:
-Auttaa vähentämään arpien, raskausarpien ja ihosävyn epätasaisuuksien näkymistä
-Tehokas myös ikääntyvälle ja kuivalle, helposti ärtyvälle iholle
-Helposti levittyvä ja imeytyvä, iho ei jää rasvaisen tuntuiseksi
-Ihanteellinen kylpyöljyksi
-Tehoaineina luonnolliset rosmariini-, laventeli-, kehäkukka- ja kamomillaöljy sekä A- ja E-vitamiini
-Hajustettu


Ihan loogisesti ajateltunahan iho on kosteutettuna elastisempi kuin kuivana, joten ihon kosteuttamisen pitäisi auttaa raskausarpien ehkäisyssä. Voisin kuvitella ihon myös palautuvan helpommin raskauden jälkeen sen ollessa kosteutettu, varmaksi en sano mitään näistä "väittämistä", ne ovat vain omia mietteitäni. Ostin kuitenkin Bio Oilin jo raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja käytin sitä joka päivä, toisinaan jopa kahdesti päivässä. Rasvasin vatsan alueen aina suihkun jälkeen hyvin perusvoiteella ja öljyä hieroin iholle muutaman minuutin ajan ennen nukkumaan menoa. Kiinnitin myös enemmän huomiota runsaampaan veden juontiin. Bio Oil purkki alkoi uhkaavasti tyhjenemään runsaan käytön takia, mutta Tallinnan reissulla bongasin taas laivalta Burt's Bees Mama Bee öljyn. Burt's Beesin sivuilla lukee öljystä seuraavasti:


Keep your skin supple and soft with this light-weight, all natural body oil. Sweet almond and lemon oils and Vitamin E recondition skin throughout your pregnancy. No phthalates, parabens, petrolatum, or SLS.


E-vitamiinia löytyy siis molemmista öljyistä. Kyseinen öljy päätyi ostoskoriini ja riittikin loppuraskaudeksi. Pitää sanoa vielä tuosta Mama Bee öljystä, että se tuoksui todella hyvältä. Bio Oilin haju oli vähän tunkkainen kun taas Mama Bee öljyssä on ihana sitruunainen pirteä tuoksu.

No, mikä oli tulos? Oma tulokseni oli nolla arpea ja ihoni palautui synnytyksen jälkeen viikossa parissa. En tietenkään voi vannoa tämän olleen nimenomaan öljyjen ansiota, mutta omassa mielessäni näin kyllä on ja voin aion tuttujani suositella öljyjä ehdottomasti kokeilemaan. Kuten aiemmin mainitsin, tiedän että ihooni voi kehittyä raskausarpia pienenkin ihon venymisen tuloksena, ja vaikka en raskausaikana paljon kiloja kerännytkään, oli ihon venyminen silti suurempaa kun teini-iän lantioni kasvu. Seuraavaksi aion pistää öljyt testiin kuinka niillä saa häivytettyä jo olemassa olevia raskausarpia, hyviä kokemuksia olen kuullut.

4 kommenttia:

 1. Tosiasiahan on, että jos on kudostyypiltään altis raskausarville, ihoa kosteuttamalla niitä ei voi ehkäistä. :/ Arvet muodostostuvat syvemmällä kuin ihon pintakerroksessa sidekudoksen revetessä, eivätkä kosmeettiset aineet edes saa imeytyä niin syvälle. Ihon kosteuttaminen toki on hyväksi ja pitää ihon muuten paremmassa kunnossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri, tutkiessani tätä iho juttua pidemmän päälle niin verinahka sijaitsee ihon orvaskeden alla eli melko syvällä, ei sinne mitkään voiteet uppoa. Joidenkin tutkimusten mukaan niiden syntymisen riskiä voidaan kuitenkin pienentää, joskaan ei estää. En tosiaan tiedä näistä ihojutuista sen enempää että miten ihon uloimmat kerrokset vaikuttavat syvempiin kerroksiin kuin mitä on itselläni kokemusta ja mitä olen lukenut, mutta ihan loogistahan se on että eri iho/kudostyypit ovat attiimpia raskausarville. :)

   Poista
  2. Ja sitten on tietysti vielä ikä, nuorempi iho kestää venytystä paremmin. Itseäni tämä ei tosin auttanut, olin 24 esikoisen saadessani mutta komeat arvet tuli. :D No, nyt muutamassa vuodessa ovat vaalentuneet, mutta iho ei ole kyllä koskaan palautunut ennalleen. Eli kun vertaa vaikka tuohon sinun onnelliseen parin viikon palautumisaikaan, niin kovin erilaisia ihmisten ihot ja kudokset ovat. Senkin onnellinen! ;)

   Poista
  3. Itsekin kummastelin tätä omaa palautumistani ja arpien vähäisyyttä, kun iho on tosiaan kuiva ja atooppinen ja teini-iän kasvupyrähdyksessä arpia tuli, mutta ei sitten raskauden aikana. Otapa tästä nyt sitten selvää. :D Onneksi ne arvet ajan myötä tosiaan vaalenee! Itse tietää että siellä ovat mutta eiväthän niitä muut enää huomaa. :)

   Poista